fbpx

Kergemaid suviseid pidustusi kamaga!

Enne selle postitusega alustamist sain soovituse kirjutada inimlikult! See on ikka väga keeruline ülesanne, kui sa tahad tegelikult refereerida teadlaste poolt kirja pandut.

Kas olete sattunud lugema raamatut „Võluv soolestik“? Autor on Giulia Enders. Kui Sa veel ei ole, siis soovitan see raamat millalgi ette võtta. Väga huvitav lugemine!

Seniks aga refereerin meie oma toitumisteadlast Kaarel Adambergi TalTech’ist.

Inimese soolestiku ning terve keha normaalseks funktsioneerimiseks peab meie toit sisaldama piisavas koguses erinevaid kiudaineid – kokku 25 – 35 grammi päevas ehk vähemalt 13 grammi 1000 kcal toiduenergia kohta. Need näitajad põhinevad minimaalsele Eesti toitumissoovitustes toodule vastavalt naiste ja meeste jaoks arvestusega, et tegemist on normaalkaalus täiskasvanud inimesega, kelle päevane energiavajadus on orienteeruvalt 2100 ja 2600 kcal.

Uuringu juht ja TalTechi toidutehnoloogia osakonna vanemteadur Kaarel Adamberg selgitas Fortele, et peamised kiudainete allikad on täisteraviljad – Eestis traditsioonilised rukis, oder, kaer, nisu, köögiviljad – kapsas, porgand, kaalikas, peet, naeris; kaunviljad – herned, oad ; puuviljad – koorega õunad, pirnid, ploomid; marjad – sõstrad, vaarikad, metsamarjad ning pähklid. Kõige suurem puudujääk eestlaste toiduaual on just kiudainete beta-glükaani ja arabinoksülaani osas – neid saame me põhiliselt täisteraviljadest.

Mul oli seda teksti lugedes siiralt hea meel, sest sellest artiklist sain veelkordse kinnituse, et meie oma kama ongi supertoit ja praegusel ebakindlal ajal pole midagi mõistlikumat kui olla terve!

Söögem kama grillides ja mõnusalt suve veetes kogu aeg!  Olgem terved!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga