fbpx

Parim jogurt tervisele on isetehtud jogurt

Kui tahad tervislikku jogurtit, mis ei sisalda säilitusaineid ja teisi kunstlikke lisaaineid, oleks kõige parem ise jogurtit valmistada. Lisaks tõsiasjale, et jogurt on tervislik ja maitsev, on kodus valmistatud jogurt ka palju odavam kui poest ostetud jogurt.

Jogurti valmistamine

Jogurt on jogurtibakterite abil kääritatud piim. Bakterid paljunevad soojas piimas kiiresti ja muudavad piima jogurtiks.Kääritamiseks sobivad kõige paremini spetsiaalsed jogurti bakterkultuurid. Kasutada võib ka naturaalset poejogurtit aga nende toime on oluliselt nõrgem, kuna poejogurt on läbinud erinevad protsessid säilivuse parandamiseks.

  • Alusproduktina sobib kasutada toorpiim, täispiim, rõõsk koor, lõss ehk võipiim (Mo Saaremaa)
  • Toorpiima (kitsepiima) võiks enne jogurti valmistamist pastöriseerida, kuumutades seda 72 kraadini C.
  • Enne jogurtikultuuride lisamist peab piim olema tempertauuril 43-44 kraadi, ehk siis sõrmega katsudes soe.

Nipid:
8 tunni möödudes saate maitselt maheda jogurti, 10 tunni möödudes naturaalse jogurti, küpsemisaeg mõjutab jogurti konsistensi ja maitset, mida pikem küpsemisaeg, seda intensiivsem on maitse ja rafineeritum jogurt
Valmis jogurt  säilib külmkapis kuni 7 päeva, parim koht jogurtile on siiski kõht.
Jogurti maitsestamiseks võib lisada, marjakama, marju, mett, pähkleid, šokolaadipuru, röstitud helbeid või muud meelepärast.
Omavalmistatud jogurtit saate uuesti jogurti käivitamiseks kasutada kuni neli korda, viiendal korral peaksite kultuuri uuendama.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga