fbpx

Rootsi kama ehk skrädmjöl

Rootslaste kama nimi on skrädmjöl.

Skrädmjöl (röstitud kaerajahu) on Värmlandi lääneosas pikaajaline traditsioon. Arvatakse, et Soome asunikud tõid toote 17. sajandil Värmlandi saabudes. Kuna kaer valmib alles hilissügiseks, siis teravili läheb kergesti hallitama. Hallitamise vältimiseks asusid põllumehed kuivi teri röstima suurtes tulega köetavates kiviahjuses enne jahuks jahvatamist. Röstimine annab tootele pähklise maitse. Ahjud köeti  kasepuiduga ja kõrbemise vältimiseks pöörati teri pidevalt ümber. Varsti levis protsess asunikelt kohalikele talunikele, kuid mitte kunagi Värmlandist väljapoole. Nii ongi paljudele rootslastele skrädmjöl tundmatu toode

Kuna tegemist on keeruka käsitööga, mis nõuab kogemusi ja teadmisi, on vaid üks veski, mis töötleb skrädmjöli.

Skrädmjöl nimelist jahu kasutavad mitmed traditsioonilised toidud: nävgröt (praetud sealiha ja pohlamoosiga serveeritav puder), mårbacka (pallikujuline magus küpsis).

Skrädmjöl küpsised

Kogusest valmib umbes 20 tk

75 g võid

2 tassi suhkrut

1,5 dl skrädmjöli

1 dl nisujahu

1 tl põdrasarvesoola

1 tl vanillisuhkrut

Valmistamine

Sega kõik ained käsitsi või köögikombaini abil küpsisetaignaks.

Jaga tainas kümneks osaks, mis veeretatakse väikesteks pallideks.

Vajutage pallid lamedamaks ja asetage need võiga määritud plaadile.  Küpsetage ahjus, 160 kraadi juures 15-20 minutit.

Nävgröt

4-6 portsjonit

7 dl vett

1 tl soola

500 g skrädmjöli

Valmistamine

Laske vesi keema ja lisage sool. Võtke pott tulelt.

Lisage skrädmjöl. Laske jahul kaane all paisuda.

Ärge segage, pigem torkige kahvliga, et saaks üsna kuiv puder.

Valmis puder tõstke soolaliha praadimisest tekkinud rasva sisse, soovitavalt tagurpidi.

Praetud soolane sealiha asetage pudru peale ja kõrvale pange pohlamoos.

 

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga