Толокно – vene kama
Enamiku vene köögi traditsiooniliste roogade valmistamine võtab palju aega ja kannatlikkust. Kuid isegi vanasti teadis hea perenaine alati mitmeid retsepte, mis võisid peret kiiresti toita. Üks neist, ammu teada olnud, oli vene originaalne kaerakama ehk tолокно. Ega asjata ei öeldud “Vaidlus on hea, aga suutäis kama on parem.”
Kama valmistati kaerast, harvem lisati herneid. Tänapäevani on kama tuntud kui kaerast tehtud toode, mis tegelikult on eritöötluse läbinud kaera teradest valmistatud jahu. Revolutsioonieelsel Venemaal kasvatati kaera suurtes kogustes peamiselt põhjaprovintsides (Vjatka, Vologda, Kostroma) ja sellest valmistati kama käsitööndusliku meetodil.
Kama saadi vaevarikka protsessi tulemusena. Selleks kasteti kaerakott päevaks kaevu, seejärel paisutatud kaera terad nõrutati sõelas, et vabaneda liigsest veest, seejärel laotati need õhukese kihina küpsetusplaadile ja jäeti ööseks sooja ahju. Selle aja jooksul terad mitte ainult ei kuivatatud, vaid ka pruunistusid. Ja alles siis purustati terad uhmris.
Järgmine etapp oli sõelumine läbi sõela. Ülejäänud osa purustati uuesti, sõeluti uuesti. Seda toimingut korrati kuni viis korda. Ja alles siis, kui sõel osutus tühjaks, sõeluti purustatud tera läbi sõela, kuni saadi õrna koorevärvi jahu, millel oli õrn ja pehme aroom.
XIX lõpus – XX sajandi alguses. Vjatka provintsis toodeti kaerast kama, mida ka edukalt eksporditi ning seda hinnati kõrge kvaliteedi eest korduvalt Venemaal ja välismaal toimunud põllumajandusnäitustel.Kaasajal on kama Venemaal unustatud toode. Nagu on ununenud ka selle tohutu kasu inimesele igas vanuses. On kahetsusväärne, et tänapäevased lapsed ei tea kama maitset, et täiskasvanud jätavad neid ja ennast selle tervisliku toiduta.
Kolmkümmend või nelikümmend aastat tagasi oli kama üsna tavaline toode, mida kasutati laialdaselt peamiselt imikute ja dieettoitudes. Kahjuks ei suuda see tagasihoidlik toode toidutööstuses uute toodetega konkureerida.
Üks teelusikatäis kama on selle toiteomaduste poolest võrdne 5 tassi kliide või kiirpudru helvestega.